Τι είναι το Steampunk

Τι είναι η Steampunk;
Με τρεις σύντομες λέξεις, Steampunk είναι η Βικτοριανή επιστημονική φαντασία. Με τον όρο «Βικτοριανή» δεν αναφερόμαστε μια συγκεκριμένη κουλτούρα, άλλα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μια αισθητική: αυτή της βιομηχανοποιημένης περιόδου του 19ου αιώνα (κάποιο οριοθετούν την περίοδο αυτή μετάξι 1819 και 1901, δηλαδή από την γέννηση έως και τον θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας). Ιστορικά, η περίοδος είδε την ανάπτυξη πολλών βασικών πτυχών του σύγχρονου κόσμου (τις μηχανοκίνητες κατασκευές, την εκτεταμένη αστικοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τη ζωή στο γραφείο και των μέσων μαζικής μεταφοράς), και η Steampunk χρησιμοποιεί την υπάρχουσα  τεχνολογία και δομή δημιουργώντας έναν ακόμη πιο προηγμένο 19ο αιώνα, συχνά συμπληρωμένο με βικτοριανές θαύματα όπως ατμοκίνητα αεροσκάφη και μηχανικούς υπολογιστές.

Από πού προέκυψε η Steampunk;
Υπό κάποια έννοια, η steampunk υπήρχε από τον 19ο αιώνα. Η βικτοριανή περίοδο είχε τη δική της επιστημονική φαντασία, ίσως τα πιο γνωστά έργα είναι αυτά του Jules Verne και H.G. Wells.  Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξαν  και άλλες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που διαδραματιζόταν στην βικτοριανή περίοδο. Ωστόσο, ο όρος "steampunk" δεν επινοήθηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο δημιουργός KW Jeter χρησιμοποίησε χιουμοριστικά τον όρο για να περιγράψει μια ομάδα από ιστορίες που διαδραματίζονταν στη βικτοριανή περίοδο και γράφτηκαν κατά τη διάρκεια μια χρονικής περιόδου που η Cyberpunk ήταν η επικρατούσα μορφή επιστημονικής φαντασίας.

Steam;
Οι αναφορές ατμού στην Steampunk κουλτούρα είναι κάτι περισσότερα από την καθεαυτού τεχνολογία. Ο ατμός γενικότερα καθόρισε ένα κόσμο στον οποίο η τεχνολογία με βάση τον ατμό είναι κυρίαρχη και παραγωγική. Κατά την βικτοριανή εποχή η δύναμη του ατμού ξεσήκωσε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής. Οι ατμομηχανές κατάφεραν να κάνουν  μια πλήρους κλίμακας εκβιομηχάνιση δυνατή, που  να παράγει μηχανική ενέργεια ποιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι με την ανθρωπινή ή ζωική εργασία. Οι μηχανοκίνητες βιοτεχνίες και φάρμες προκάλεσαν αναστάτωση στην δομή του εργασιακού βίου, άλλα αύξησαν σημαντικά την παραγωγικότητα της κοινωνίας και απελευθέρωσαν ένα ολόκληρο τμήμα της κοινωνίας ώστε να διαμορφώσει την σύγχρονη τάξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων σε γραφεία.

Τα γρανάζια
Το γρανάζι είναι ένα εύκολα αναγνωρίσιμο σύμβολο της Steampunk, αλλά δεν ανήκει αποκλειστικά στο είδος. Το γρανάζια εφευρέθηκα πολύ πριν τον 19ο αιώνα και παραμένον σε χρήση μέχρι και σήμερα. Η δύναμη του ατμού είναι μηχανική ενέργεια και η μετάδοση της απαιτεί ένα δίκτυο από κινούμενα μέρη έτσι το γρανάζι είναι απαραίτητο, αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο για τον ηλεκτρισμό απαιτούνται καλώδια. Το γρανάζι από μόνο του δεν είναι ιδιαίτερα "Steampunk", αλλά όταν χρησιμοποιηθεί σε μηχανήματα του 19ο αιώνα γίνεται ένα βασικό χαρακτηριστικό του είδους.

Τα κιάλια
Τα κιάλια απαντώνται συχνά σε Steampunk ενδυματολογικές επιλογές και εικονογραφήσεις, και αυτό μπορεί να δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι κάπως θεμελιώδη για μια  Steampunk εμφάνιση. Σίγουρα τα κιάλια συνδέονται τόσο με την επιστήμη και τα μηχανοκίνητα ταξίδια, δυο θέματα που είναι κοινά σε αυτήν την κουλτούρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας σε μια Steampunk εμφάνιση πρέπει να φορά κιάλια. Στην πραγματικότητα τα φορούν μόνο όσοι έχουν λόγο και μόνο όταν τα χρειάζονται. Τα κιάλια είναι ένα κομμάτι της μόδας που μπορεί να δώσει ζωή και ενδιαφέρον σε έναν Steampunk κόσμο μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με μετρό.

Η ελκτική δύναμη του Steampunk
Ένα είδος τόσο μεγάλο όσο το steampunk προκαλεί σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον και ελξη. Μερικοί άνθρωποι έλκονται σε αυτό από την αγάπη τους για την βικτωριανή περιόδο. Άλλοι απολαμβάνουν την μοναδική προσέγγιση του steampunk στην τεχνολογία. Πολλοί ακόμα έλκονται σε αυτό υπό το πρίσμα των πτυχών της μόδας , η οποία τους επιτρέπει να δοκιμάσουν, ακόμα και συνδυάσουν μια ευρεία γκάμα από στυλ ρούχων και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο του 19ου αιώνα . Μια κρίσιμη πτυχή του steampunk είναι η τεράστια ποικιλομορφία που παρουσιάζει, η οποία προσφέρει κάτι για όλους . Το  Steampunk υποβοηθείται επίσης από ένα πιο γενικό νεο- vintage κίνημα , που έχει προχωρήσει σταθερά ανάμεσα στην mainstream μόδα , τον κινηματογράφο και την αισθητική, αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την ελκτική δύναμη του steampunk. Το είδος έχει μια δική του ζωή που προσελκύει οπαδούς από αμέτρητες κατευθύνσεις και υπόβαθρο σε έναν κόσμο όπου η μόδα είναι προσαρμοσμένη στο άτομο , τα αγαθά κατασκευάζονται για να διαρκούν , και τα μηχανήματα εξακολουθούν να θεωρούνται αντικείμενα οπτικού μεγαλείου.

Από πού θα ξεκινήσετε;
Ο βασικός κανόνας της Steampunk είναι ένας: Διαλέξτε περίοδο και μετά προσθέστε!
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της steampunk είναι ότι η περίοδος που εμπνέεται από τη βικτοριανή εποχή, είδε την εφεύρεση της φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Αυτά με τη σειρά του επέτρεψαν για μια οπτική καταγραφή των ανθρώπων από όλες τις διαφορετικές κατηγορίες, πολιτισμούς και υπόβαθρα, παρέχοντας μια πρωτοφανή ποσότητα υλικού αναφοράς. Οι ακόλουθοι της Steampunk ψάχνουν ιδέες μόδας, εμπνεύσεις για χαρακτήρες ή σκηνές για να περιγράψουν στα συγγράμματα τους, σε φωτογραφίες και ταινίες του 19ου αιώνα. Μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα σημείων εκκίνησης στις αμέτρητες εκλεκτής ποιότητας φωτογραφίες και  ταινίες που έχουν απομείνει από τον 19ο αιώνα. Το μόνο που μένει είναι να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε τις απεικονίσεις με βάση το γούστο σας και την Steampunk αισθητική, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλές πτυχές ενός κόσμου steampunk και ο λαός της θα παραμείνει σχεδόν δυσδιάκριτες από το χρονικό διάστημα που τους εμπνέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου